Days Gone élménybeszámoló - Túléltük az inváziót!

2019. Május 24. #daysgone #bendstudio #sony #ps4 #playstation4 #teszt

Agyonismételt ez által közhelynek tűnő kijelentés, de higgyétek el ettől még nagyon is igaz, amihez a Sony hozzányúl, rövid időn belül arannyá változik, a Japán óriás pedig időről időre bebizonyítja, egyszerűen nem tudnak hibázni ha játékkészítésről van szó! A kizárólag PS4 konzolra optimalizált, majd megjelent játékok így vagy úgy, de korszakalkotó alkotások és ha ezeket a játékokat játszod, nem csak a több tíz vagy százmillió dolláros fejlesztési költséget, hanem azt a borzalmas mennyiségű időt és törődést is érezni fogod, amit több száz szakember fektetett egy játék fejlesztésébe nem ritkán, 4-6 éven keresztül. Nincs ez másképpen a Days Gone esetében sem, amelyen több mint 4 éven át munkálkodott a Bend Studio és most, hogy közel 80 óra után a történet végéhez értünk, legnagyobb örömünkre kijelenthetjük, a papírforma ismét beigazolódott! A játékban főhősünk Deacon St. John bőrébe kell bújnunk, hogy ezt követően egy iszonyú küzdelmes, de történetében és látványvilágában is lebilincselő kalandban vegyünk részt, egy az egész világot megváltoztató vírus kitörését követően. A játék sokat nem lacafacázik, már a kezdő képsorokkal nyilvánvalóvá teszi számunkra, hogy nem lesz sétagalopp az elkövetkezendő időszak. A vírus kitörésének éjszakáján indul a történetünk amikor is a menekülő Deacont, csúnyán megsebesül feleléségét Saraht és legjobb barátját ”piást” láthatjuk amint lélekszakadva menekülnek egy sikátorba. A beszűrődő zajokból is nyilvánvaló, az utcákon hatalmas pánik uralkodik, ám a sikoltozó emberek jajveszékelését pokoli morgások és állatias visítások harsogják túl és anélkül, hogy szereplőink megszólalnának már tudjuk, a lakosság egy részén valami szörnyű és fékezhetetlen erő lett úrrá. Mellettünk egy Nero víruskutató helikopter várakozik, de hely hiányában csak az egyre rosszabb állapotban lévő Saraht tudjuk felkönyörögni.

A könnyes búcsút követően a visszaemlékezésből feleszmélő Deacont láthatjuk immár egy évvel később, szakállal, koszosan és kissé elgyötört arccal. Az álltalunk ismert világnak mára szó szerint vége! A klasszikus értelemben vett civilizáció eltűnt, helyette kietlen-romos városok, repedezett utak, katonai ellenőrzőpontok, a néhány túlélő által létrehozott tábor és a vírus okozta mutáción átesett vérszomjas Freakerek maradtak, akik az erdőkben portyáznak és húzzák meg magukat barlangokban, sötét alagutakban. Ebben a hatalmas szabadon bejárható világban kell majd fejvadászként érvényesülnünk miközben a létezésünk értelmére próbálunk válaszokat kapni a gyönyörű észak-Amerikai Oregonban és térségében. A Days Gone-ba belecsapva gyakorlatilag szinte azonnal a sűrűjében találjuk magunkat miután motorunkra pattanva az első teljesítendő feladat irányába vesszük az utunkat. A látvány valami elképesztő! A tavakkal, vízesésekkel, hatalmas mezőkkel és erdőkkel tarkított vidék a szó szoros értelmében él és lélegzik, valamint folyamatos mozgásban van.. Sokszor előfordult, hogy mindenféle ok nélkül, csak random lepattantam a motorról és percekig csodáltam a tájat.. Ahogy a folyamatos időjárás változás hatására a napsütést hirtelen borús ég váltja fel, a fák lombjaiba, vagy az aljnövényzetbe kap a szél és leveleket sodor az utunkba, vagy amikor rövid várakozás után egy szarvas csorda halad el tőlünk alig néhány méterre. A térség elhelyezkedéséhez mérten az időjárási viszonyok is gyorsan változnak, így egy rövid égzengést követően pillanatok alatt jönnek a kisebb nagyobb záporok és az évszakok változásával a hatalmas hóviharok. Bár az óriási térkép és az elsőre kietlennek tűnő tájakon valójában brutális intenzitással zajlik az élet, ennél fogva egy pillanatra sem tud unalomba fulladni a játék. Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy bárhová is megyünk, sehol sem leszünk teljes biztonságban, a mindenütt portyázó és táplálékot kereső Frekerek, fosztogató útonállók, vagy a szintén fertőzött farkasok fognak az életünkre törni!

A nagy távolságok áthidalására egyetlen eszközünk a motor, aminek a megfelelő fizikai állapotáról is folyamatosan gondoskodnunk kell, ezért a szövetséges táborhelyeken a legapróbb részletekig végezhetünk változtatásokat rajta, mint pl: nagyobb benzintartályt, modernebb kipufogót, strapabíróbb gumikat szerezhetünk be és ha kedvünk tartja még át is festhetjük a vasparipát. Az üzemanyag utánpótlásról is gondoskodnod kell, ezért egy hosszabb utazás előtt nem árt megtankolnunk, mert ha éppen egy veszélyes zóna kellős közepén fogy ki a benzin, tolhatod a motort. Ha pedig még lőszer hiányában is vagy, imádkozhatsz, hogy ne most vegyen észre egy megvadult horda, mert akkor a biztos halál vár rád.  A táborokban el is adhatjuk a begyűjtött zsákmányt, legyen az erdőben talált gyógynövény, vagy az elejtett állatok húsa, amikért tapasztalati pontokat és nem utolsó sorban pénzt kapunk, pénzünkért pedig muníciót vagy új fegyvereket vásárolhatunk magunknak. Amilyen szórakoztató és lebilincselő, a Days Gone hihetetlenül összetett játék. A milliónyi összeszedhető tárgynak köszönhetően minden, de tényleg minden eszközünk fejleszthető, amelyeket felhasználhatunk az összecsapások során, közelharci vagy lőfegyver formájában, de még mozgásra aktiválódó bombánk is lesz, amit én nagy előszeretettel helyeztem el egy-egy korcs fészek bejárata előtt. Mint minden PS4 exkluzív játék, így a Days Gone is erősen történet orientált, viszont ennek alakulásába nem mennénk bele, kár lenne lelőni a poént, hiszen ezt neked, mint játékosnak kell átélned! Amit viszont megígérhetünk: A Bend Stúdió művészei 2019 egyik legjobb játékával ajándékoztak meg minket, amiről még hosszú évekig beszélni és emlékezni fognak azok a játékosok akik átélték ezt a minden ízében lehengerlő kalandot.