State of Decay - A zombik földjén

2018. Június 04. #microsoft #stateofdecay2 #xbox #xboxone

Minden zombis játék próbál valamennyire kitűnni a tömegből. Van, amelyik a zombik számával (Dead Rising), az erejükkel (Resident Evil), vagy egy nagyon jól működő játékmechanikát dobnak fel zombikkal (Zombie Army Trilogy), és van amikor az egész játék arra van kihegyezve, hogy folyamatosan rettegjünk a csoszogó hulláktól, és a következő sarokig se megyünk el, pedig ott van egy olyan tárgy, ami nekünk nagyon kell (Dying Light). Ez utóbbit erősíti a 2013-ban megjelent State of Decay, aminek idén megjelenő folytatása továbbviszi ezt a gondolatmenetet.

A State of Decay egy nyílt világú akciójáték, ahol a túlélésé a főszerep. Történetmód nincs, a világban kell feladatokat teljesítenünk, amit vagy a rádión kapunk, vagy az életben maradt lakosok bíznak ránk. Megannyi jármű, és lőfegyverek álltak rendelkezésünkre, de a legnagyobb érdekessége a játéknak a bázisépítés volt. A megjelenésnél mérsékelt sikert aratott, ám az Xbox felhasználók nagy részének ott csücsül a virtuális polcán, így borítékolható volt a folytatás. Idén május 22.-én meg is jelent Xbox One-ra, a State of Decay 2. A folytatás nem reformálja meg sem a sorozatot, sem a zombis műfajt, ám egy nagyon jó szórakozás. Megint adott a nyílt világ, ami tömve van rengeteg zombival. Találkozhatunk szimpla csoszogó hörgő zombival, lesznek, akik ránk rohannak, akik lehánynak, így a közelünkbe vonzza a többieket, éjszaka pedig csak rosszabbodik a helyzet.

 

A játék RPG alapokon nyugszik, így szintet léphetünk, és lootot kell gyűjtenünk, a túlélés érdekében, felszedhetünk bandázst, lőszert, fegyvereket, ételt, és építkezéshez szükséges dolgokat. Ez utóbbi az egyik, ha nem a legfontosabb dolog, amit találhatunk, mert a gyűjtögetés, és a zombik irtása mellett bázisunk építése, és fejlesztése lesz az elsődleges célunk. Először egy romos házat eltorlaszolunk, utána elkezdjük fejleszteni. Ablakokat kiépítünk, kerítést húzunk köré, ki kell építenünk különböző részlegeket (pl.: egészségügyi részleg, ahol a betegeket meggyógyíthatjuk). Fontos ez a folyamatos fejlesztés, mert a befogadott embereknek mindig szükségük van valamire. Betegek, éhesek, vagy fegyverre van szükségük. Ezeket mind nekünk kell nekik elhozni, így a gyűjtögetés újfent elengedhetetlen. Először csak a környező házakat, és kisvárosokat fogjuk átnézni, utána távolabbra is merészkedhetünk, ha van autónk, és persze található benne benzin is.

 

Nyilván, ezeket a feladatokat, és a gyűjtögetést az első részhez hasonlóan barátainkkal együtt is végrehajthatjuk, ami elég nagy segítség tud lenni a szorult helyzetekben. Fel tudjuk egymást éleszteni, és adhatunk egymásnak fegyvereket is, így jóval egyszerűbb a túlélés, és együtt irtani a zombikat még mindig hatalmas élmény. A Microsoft nem ad ki túl sok exkluzív játékot, ám ha így tesznek, akkor minőségi játékot kapunk. A State of Decay 2 ennek ékes példája, és a zombi műfaj egyik nagyszerű képviselője. Ha Xbox tulaj vagy, kötelező vétel!

 

A State of Decay 2 elérhető Xbox One-on!