Red Dead Redemption 2 – Vadabb a nyugat, és melegebb a pite

2018. Október 17.

A Rockstar Games sokunk kedvenc fejlesztőcége, hiszen talán az egyetlen studio, mely minden esetben szinte tökéletesre csiszolt játékokat jelentet meg. Gondoljunk csak a GTA sorozatra, a Max Payne sorozatra, vagy akár a Red Dead sorozatra. Mind-mind korszakalkotó alkotások voltak amguk idejében. 2013 óta sajnos nem jelent meg egyetlen új játékuk sem. Egyrészt a milliók által kedvelt GTA Online fejlesztésével voltak (vannak) elfoglalva, másrészt az LA Noire feljavított kiadását hozták tető alá ez idő alatt. Öt év rengeteg idő. Mind tudtuk, hogy a háttérben titokban valami grandiózus program van készülőben, és 2017-ben mikor hivatalosá vált, hogy a Red Dead Redemption 2 készül, mindenki fel is szállt szépen a hype vonatra. Azóta pedig rengeteg info, kép, és videoanyag látott napvilágot, melyek alapján egy valamiben biztosak lehetünk: a Rockstar Games ismét újradefiniálja az open-world játékok műfaját!

A Red Dead Redemption (továbbiakban RDR) sokak szerint csak egy vadnyugatra költöztetett GTA, mely több, mint degradáló, hiszen erről sokkal többről van szó. Tény, hogy a játékmenet ugyan azokon az alapokon nyugszik, ám míg a GTA egy nyílt világú akciójáték, az RDR inkább akció-szerepjáték. Rengeteg opcionális mellékküldetés, gyűjtögethető tárgy, és egyéb kihívás vár ránk a vadnyugaton a főküldetések mellett. Az első részből sok ismerős arc is visszatér, köztük a főhős, Marston is. A sztori egyébként az elős rész előzménye lesz, ahol fény derül (remélhetőleg) hogy Marston és családja miként esett a bürökrácia áldozatául, és hogy a legendás bandita, Dutch bandája hogyan hullott darabokra. Feltehetően akárcsak az előző részben, itt is hosszú és fordulatos lesz a cselekmény, telis tele érdekes karakterekkel, sok drámával, és amolyan sajátos Rockstar poénokkal. Technikailag is mérföldkőnek ígérkezik a játék. Jelen generációban még csak hasonló részletességgel sem jelent meg játék, és kijelenthetjük, hogy a garfikai megoldásoknak hála, szebb lesz minden eddig megjelent játéknál. A világ élettel teli. Vadállatok mindenhol, dinamikus napszak és időjárásváltozás, és élethű fizikai modellezés. Az előzetesek alapján nincs két egyforma fűszál sem a játékban.

Kidolgozottságban és technikai újításokban tehát nem lesz hiány, de mi a helyzet az online-al? AZ RDR Online a játék megjelenése után kicsivel később fog csak majd elstartolni. Felépítésre nagyon hasonló lesz a GTA Online-hoz. A hatalmas térképen rengeteg küldetés és kihivás lesz felvehető, melyekbe barátainkkal közösen is belevághatunk. Lesznek versenyek, poker és szerencsejátékok, és Heist-ek is lesznek, melyek már ismerősek lehetnek a GTA Online-ból. További jó hír, hogy a fejlesztők évekig fognak majd extra tartalmakat gyártani a játékhoz, mindezt ingyenesen. A GTA Online is fog még futni párhuzamosan, és oda is érkeznek még további újdonságok.

God of War, Forza Horizon 4, vagy Assassins Creed Odyssey ide vagy oda, az RDR 2-nek kell elvinnie az év játéka címet. A fentebb eméített címek talán az idei esztendő legkiemelkedőbb darabjai, és mindegyiknek a polcon a helye. Kimagasló anyagi és kritikai sikert értek el, de véleményem szerint az RDR 2 lesz ién az a játék, mely minden rekordot meg fog dönteni, és minden díjat haza fog vinni. A vadnyugaton tehát forradalom van készülőben, melynek a részese KELL hogy legyél! Ha csak egy játékot tervezel venni a közel jövőben, ez legyen az, szerintünk.