Black Ops IIII - A jövő elérkezett

2018. Június 06. #activision #cod #callofduty #blackops #blackops4 #playstation #playstation4 #xbox #xboxone

A Call of Duty sorozat már az évezred eleje óta szállítja nekünk a háború minden oldalát. Folyamatosan 3 fejlesztőstúdió készíti az epizódokat, így 3 évente találkozunk egy stúdió címeivel. Tavaly az Infinity Ward-tól kaptunk a WWII-t. Előtte egy évvel a Sledgehammer készített nekünk egy kalandot Infinite Warfare címmel, előtte pedig a Treyarch hozta el nekünk a Black Ops harmadik részét, aminek idén kapjuk meg a folytatását, ami szimplán a Black Ops IIII névre hallgat (maga az elnevezés szabályos, két féleképpen lehet írni a római négyest, az egyik a címbe látható, a másik pedig a mindenki által ismert IV. Nem bakiról van szó). Úgy tűnik, a tavalyi epizód után nem ragadunk véglegesen a múltba, most megyünk vissza a jövőbe! A Treyarch folytatja az általa kitaposott utat, és egyre távolabb megyünk a jövő hadviselésébe.

A Black Ops IIII (innentől kezdve csak BO4) egy merőben más élményt fog nyújtani, mint amit eddig megszokhattunk a COD játékoktól. Eddig kaptunk 3 játékmódot, egy történetet, ami pár óra erejéig tökéletesen lekötötte a játékosokat, megmutatta a játék világát, az új fegyvereket, és játékmechanikákat, és tökéletes felkészülés volt a multira. A második volt a Multiplayer, ami egyre inkább fajsúlyosabb lett a sorozatban, és a mai napra már nagyrészt ezért veszik meg minden évben az emberek, és E-sporttá nőtte ki magát. A harmadik pedig a zombi mód, ami nagyszerű kikapcsolódás a multi utáni pörgés után. A BO4 teljesen a többjátékos játékmódokra helyezik a hangsúlyt. A klasszikus értelemben vett kampányt teljesen figyelmen kívül hagyták, de így is lesznek egy játékos részek, erre később visszatérek. A Multiplayer változatlan talpakon fog állni, a játékmódok megmaradnak, ám ezekhez rengeteg plusz játékmód fog érkezni, többek között a Blackout, ami a COD Battle Royale módja lesz. Több pályából álló hatalmas térképen kell összemérnünk a tudásunkat másokkal egyedül, vagy csapatba verődve. Ebben a játékmódban az összes eddigi BO fegyvert, felszerelést, és játszható karaktert használhatjuk. Emellett használhatunk járműveket, földön, vízen, és levegőben egyaránt. Ha ezt jól ki tudják balanszírozni, akkor a legjobb Battle Royale élményben lehet részünk októbertől. Egy másik említésre méltó játékmód, a Fog-of-war, ahol a Blackouthoz hasonló pályát kell felfedeznünk, ám itt köd lesz a még fel nem fedezett részeken, hasonlóan a stratégiai játékok megoldásához.

 

Minden karakternek egyedi képességei lesznek, hasonlóan az Overwatch-hoz. Mindenkinek saját háttértörténete lesz, ezeket ismerhetjük meg karakterenként egy-egy küldetés folyamán, ezzel váltják ki a történetmódot. Rengeteg játékstílus fog itt érvényesülni, lesz olyan, aki csapdákat állít, aki feltámasztja az elesetteket, vagy támogatja a többieket a kütyüivel. A katonák mind a két kezüket tudják használni, jobb kézben értelemszerűen a fegyver foglal helyet, hogy minden pillanatban képesek legyünk azonnal tüzelni, a másikban pedig az éppen aktív képesség lesz elérhető (az előzetesekben például egy Titanfallból ismerős Grapling hook kapott helyet). Harcosaink folyamatosan fejlődnek, és egyéb extrákkal lehet őket tunningolni. A fejlesztők ígérete szerint, minden fegyvert külön élmény lesz használni, más lesz az erősségük, és az utolsó csavarig testreszabható lesz.

 

A Zombi mód nem tér el az eddig megszokottaktól, csak jóval többet fogunk kapni belőle. Megint 4 fős co-op-ra van kihegyezve, és ezúttal nem egy nagy térképet kell bejárnunk, és felnyitnunk, hanem 3 kisebb, ám jóval pörgősebb, és átláthatóbb lesz a játékmenet. Mind a 3 helyszín teljesen más korban, és helyszínen fog játszódni, így ellátogathatunk az ókori Egyiptomba, vagy akár az 1900 évek elejére.  Megjelennek a különleges zombik, akik vakítanak, vagy elragadnak a többiektől.

 

Minden változás ellenére bizakodóak lehetünk, mert a Treyarch hozta az elmúlt időszak legjobb COD játékait a BO sorozattal, és a 4. rész sem igyekszik megtörni ezt a tendenciát. Hozzáértő kezekben van a sorozat, és fogunk még kapni nagyszerű kampányokat a szérián belül, de ez az év a Multiplayer éve lesz, és bízzunk benne, hogy ez után a történetmódra fognak rágyúrni, esetleg egy nyíltabb világgal, vagy egy folytatás keretein belül egy Modern Warfare sztorival.

A Call of Duty Black Ops IIII Október 12.-én jelenik meg PS4-re, és Xbox One-ra.