Nintendo Labo - Egy újabb nagy dobás

2018. Május 09. #nintendo #nintendolabo #creativgame

A Nintendo nem egy mindennapi cég. Az elmúlt 15 évben több innovációt vittek a videójáték iparba, mint az összes többi cég együtt, fennállásuk óta. 2006-ban a Nintendo Wii-vel elhozták a mozgásérzékelős játékok forradalmát, aztán érkezett a Wii U, amihez egy tablet és egy kontroller szerelemgyerekét kaptuk, mint irányító, tavaly pedig megérkezett a Nintendo Switch, ami megint olyan, mint amit eddig nem láthattunk. Egy tablet, ami egyben a konzol is, így bárhová magunkkal vihetjük kedvenc nagykonzolos játékainkat, ha pedig tv-n szeretnénk játszani, akkor csak bele kell helyeznünk a dokkolóba, le kell csattintani róla a két joy-cont, és mehet a játék. De itt sem állt meg a Nintendo, ezúttal, olyan dobásuk van, ami újra megreformálja az általunk ismert játszás fogalmát.

A Nintendo Labo egy rendkívűl őrült gondolat, egyszerű, de nagyszerű. Amint kinyitjuk a dobozát, három dologgal fogunk szembesülni. Egy játékszoftverrel, a szereléshez szükséges eszközökkel, és rengeteg kartonlappal. Kartonlapok??? Igen, a Labo lényegében rengeteg kartonlap, amit kedvünk szerint hajtogathatunk, ezáltal rengeteg játékot tudunk kiterjeszteni a mi valóságunkba. A nagy kartonlapokból csak ki kell pattintanunk a nekünk szükséges részeket, és kezdődhet az építés. Nem szükséges se olló, se ragasztó, minden, ami benne van a dobozba, tökéletesen megleszünk. Hajtogatnunk kell, és összeilleszteni a darabkákat. A Switch lépésről lépésre megmutatja nekünk, hogy éppen mit és hogy kell hajtogatni, gyorsíthatjuk, lassíthatjuk az útmutatót, és forgathatjuk a kamerát is, hogy pontosan lássuk, mit hova kell hajtani. Minden eszköznek a működését is megismerjük, hogy milyen mechanizmus alapján tudjuk úgy használni őket, ahogy (hogyan követi a mozgásunkat, vagy egy üres zongora hogyan tud hangokat adni). Ha kész vagyunk a hajtogatással, és bele is helyeztük a Joy-Cont, akkor készen is vagyunk egy Toy-Connal. Így hívják azt, amikor a hajtogatott művünk már működésképes. Toy-Conból pedig rengeteg féle van. Építhetünk motort, házikót, pecabotot, zongorát, kisautót. Ha pedig nem lennénk megelégedve a felhozatallal, a tanulómódba kitapasztalhattuk, hogyan működnek a Toy-Conok, így saját magunknak is kitalálhatunk játékokat. Egyszerű parancsokat megadva (egy bemeneti, és egy kimeneti) tudunk változatos játékokat kitalálni, és ehhez már nincs is szükség a csomagban talált kartonlapokra, bármiből lehet Toy-Con.  És mivel minden karton teljesen üres lesz, minta nélkül, így csak a kreativitásodon múlik, mennyire lesz egyedi a Te műved.

Újra egy olyan tortát hozott a Nintendo, amiből mindenki szeretne egy szeletet, még az is, akinek nincsen Nintendo Switch konzolja. Tény, meg fogja osztani a közönséget, de előbb-utóbb mindenki rá fog jönni, hogy ennél kreatívabb ötletet nagyon régen láthattunk.

A Labo két csomagban fog megjelenni, az egyik a Variety kit, ami tartalmazza az összes Labo-s játékot, és kiegészítőt, a másik pedig a Robot kit, ami a robotos játékot, a hozzá szükséges kartonlapokat, és kiegészítőket tartalmazza.

Április 27-től együtt építkezünk.